Historiek

Historiek

Vlugge Jongeren Baardegem werd in 1969 opgericht door een groep enthousiaste mensen die eerder al een nieuw élan gaven aan de Faubourg-kermis(die ook vandaag nog altijd bestaat). De eerste wedstrijden werden afgehaspeld op een terrein in de Zwanennest, waar vandaag nog elke 4 jaar het oogstfeest De Pikkeling te gast is.

In 1974 verhuisde de club naar de Hoogstraat (nu Rampelberg), waar we vandaag nog altijd actief zijn. Met veel goesting bouwden vrijwilligers er de eerste kantine en kleedkamers. Een gebouw opgetrokken is ‘assesteen' gekenmerkt door de vierkante raampjes.

In 1977/1978 maakte de club de overstap van het Katholieke Sport Verbond naar de Koninklijke Belgische Voetbalbond. De club werd er geregistreerd onder het stamnummer 8534. Het dialectwoord ‘joengeren’ moest dan wel vervangen worden door het AN-woord ‘jongeren’.

In de jaren ’80 kreeg de betonnen vloer van de kantine een rode coating, want de ruwe ondergrond werd daarmee toch iets makkelijker te onderhouden en properder te krijgen.

De houten banken in de kleedkamers werden vervangen door oude klapstoelen uit één of andere cinema ‘uit de geburen’.

Fong en Renilda waren jarenlang vertrouwde gezichten achter de toog. Fong zorgde er voor dat er altijd soep was. Op koude dagen slonk die zo rap dat Fong de soep geleidelijk aan met water aanlengde. Op het eind van de voor- of namiddag was de soep eigenlijk niet veel meer dan water met een rood kleurtje. Met wat extra peper en zout werd de ‘soep’ op smaak gebracht. Voor de liefhebbers was er ook OXO verkrijgbaar. Fong zorgde er ook voor dat de uitrustingen wekelijks een wasbeurt kregen bij Wiezewas. Die was ging in wit lederen ‘kabassen’ die met een rits en gesp dichtgemaakt werden. Soms kroop er al eens het ‘zwart’ in, want de natte of bezwete uitrustingen konden al eens een paar dagen blijven staan ‘stinken’in de garage van Fong en Renilda.

1993 was een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de club. Na Eendracht Meldert en TK Meldert kon VJ Baardegem niet achterblijven en werd beslist om een nieuwe kantine en kleedkamers op te richten. VJ Baardegem is tot op vandaag één van de weinige clubs in Groot-Aalst die op eigen kracht en met eigen middelen een nieuwe infrastructuur wisten te realiseren.

Sportief gezien pendelde VJ Baardegem sedert de toetreding tot de KBVB tussen 4e provinciale en 3e provinciale. De club kende midden de jaren 2000 een (financiële) crisis die de club op de rand van het voortbestaan bracht. Op sportief vlak tuimelde de club in deze jaren terug naar de laagste provinciale afdeling.

Deze sportief mindere periode straalde helaas ook af op onze jeugdwerking, zeker omdat andere clubs zoals TK Meldert in diezelfde periode sportieve hoogdagen kenden. Het ledenaantal liep terug en de noodzakelijke piramidestructuur vervormde tot een kerstboom waardoor de stabiliteit en continuïteit van de club onzeker werd.

Met een strikt financieel beleid én de inzet van vele vrijwilligers werd de crisis afgewend en het voortbestaan van de club verzekerd.

De club richtte de blik opnieuw voorruit en vanaf het seizoen 2010/2011 werd de sportieve lat opnieuw hoger gelegd. I het seizoen 2013-2014 wist de eerste ploeg de titel in 4e provinciale D binnen te halen en promoveerde de club naar 3e provinciale. Vandaag is onze eerste ploeg, weliswaar met wisselende resultaten, nog steeds actief in de derde provinciale van het Oost-Vlaamse voetbal.

Met de aanstelling van een jeugdcoördinator in 2014, zit ook onze jeugdwerking opnieuw in de lift. Jaar na jaar mag onze club nieuwe leden verwelkomen waardoor we nu over een volwaardige jeugdwerking beschikken.

In 2018 werd een audit van onze jeugdwerking beloond met het kwaliteitslabel ‘Basic Quality (= 1 ster) door Double Pass. Dat is het hoogst haalbare voor een club op gewestelijk niveau.

De komende jaren wil VJ Baardegem zich verder profileren als een stabiele en gezonde club op gewestelijk niveau waar iedereen welkom is.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!